Heupgewricht operatie

Is operatie van uw heupgewricht niet meer te ontwijken? Dan bent u beslist niet alleen, dit overkomt n.l. een toenemende groep mensen!

höftledsoperation
teamet vid en höftledsoperation

Behalve andere heupoperaties krijgen jaarlijks meer dan 15.000 Zweden en 22.000 Nederlanders een vorm van heupprothese, zie bijvoorbeeld de rapporten van het Zweedse Heupprotheseregister.

Bij minder grote heupproblemen kan de orthopeed een artroscopische ingreep voorstellen. Daarmee kan hij proberen om los kraakbeen te corrigeren of bot aangroei weg te halen wat inklemming, pijn en andere problemen in de heup kan veroorzaken (zoals bij “FAI”). Helaas duurt het effect van artroscopie meestal heel kort, maar er zijn nog meer problemen. De artroscopische ingreep verstoort de balans die tot op dat moment heerstte in de heup en dit kan betekenen dat er een snelle verslechtering optreedt in plaats van de verwachtte verbetering. Er is een herkenbare groep mensen die mij om informatie en hulp vroegen em kort daarvoor waren “geholpen” met artroscopie en nu onverwacht serieuze heupproblemen hebben gekregen. Mijn conclusie is dat er vermeodelijk maar weinig mensen zijn die werkelijk nut hebben gehad van artroscopie in de heup, voor de anderen werd het eerste probleem alleen maar versneld.

Verder is het niet ongebruikelijk dat de huisartsen en orthopeden hun patienten aanraden om de heup te laten behandelen met cortisone injecties bij beginnende artrose of een onsteking bij het heupgewricht. Van nature hebben we cortisone in ons lichaam maar de synthetische vorm die we met injecties krijgen ingespoten wordt door het lichaam niet ontvangen zonder bijwerkingen. In een process wat ik hier niet kan beschrijven (maar elders is te vinden op Internet) wordt het lichaam belast met het synthetisch gefabriceerde cortisone. Bij herhaalde injecties met cortisone verhoogd de kans op osteoporose. Het Zweedse orgaan ‘Socialstyrelsen’ is duidelijk over wat men vindt van herhaalde injecties met cortisone.

Als de operatie dirchterbij komt:

Uiteindelijk zal het ook na eventuele injecties met cortisone, toepassen van artroscopie, therapie en het doorlopen van een heupschool een heupoperatie niet langer kunnen worden ontweken. Ik hoop dat u dan niet te lang heeft gewacht en te laat komt als goede kandidaat voor een hip resurfacing operatie. Van alle bekende heupprothesen veroorzaakt een “hip resurfacing” de minste anatomische en mechanische veranderingen in het lichaam. Hij wordt tenslotte aangebracht als vervanging van de werkelijke beschadigde of zieke oppervlakken in het gewricht en verandert verder niets en dringt dus ook niet onnodig diep in het dijbeen zoals bij een conventionele heupprothese…en waarvoor zelfs de beenhals wordt afgezaagd. Natuurlijk, als de beschadigingen zo enstig zijn dat u tevreden zult moeten zijn met conventionele heupprothese (THR) is die ook welkom. Op dt moment is de THR het beste wat u had kunnen krijgen onder de geldende omstandigheden, maar hij mag nooit worden aangeraden voor personen die een perfecte candidaat waren geweest voor een hip resurfacing. Maar vergeet ook niet dat er nog een nieuwer type protes is, BMHR (die nite mag worden verward met BHR) die precies als de BHR de minste anatomische veranderingen veroorzaakt.

Hoe lang duurt een heupgewricht operatie?

Een operatie voor een hip resurfacing neemt wat meer tijd in beslag als een operatie voor een traditionele heupprothese. De oorzaak ligt in het feit dat de voorbereidingen voor het juist plaatsen en uitrichten van de prothese helft (de ‘cap’ in het Engels) op de heupkop tijd vergt. Dit deel van de operatie is ook het meest belangrijke en behoort daarom ook alleen maar ter worden uitgevoerd door echte hip resurfacing specialisten! Het succes, de levenduur van de prothese en de eventuele verhoging van metaalionen in het bloed hangen ook helemaal af van hoe goed de prothese is geplaatst. Precies hierom zijn de cijfers over de resultaten met hip resurfacing in Zweden en Nederland lager gebleven dan voor andere buitenlandse orthopeden die bereid zijn geweest om zich helemaal toe te leggen op de hip resurfacing methode en daardoor uiterst bekwaam zijn geworden in de methode (wat zich soms uit in het aantal patienten wat men per jaar heeft kunnen helpen).

Een bekwaam en ervaren specialist kan de operatie uitvoeren in 75 tot 90 minuten, afhankelijk van de grootte van de schade in de betreffende heup. Dit is 15 to 30 minuten langer dan voor een traditionele heupprothese.

Ik beantwoord graag eventuele vragen.

Ron