Cystes

Cystes in de heup

Als er cystes in de heup worden ontdekt bij een patient met artrose of andere heupproblemen is de afbraak van het kraakbeen vermoedelijk al in een ver gevorderd stadium en heeft de patient meestal al jaren lang heupproblemen gehad. Hoe cystes precies onstaan (de etiologie) is nog onbekend maar het staat vast dat het meestal optreedt als de wrijving in de heup hoger is geworden na het verlies van kraakbeen en er dus been op been contact onstaat tussen het bot van de heupkop en bekkenschaal, zoals in gevorderd stadium bij artrose. In de heup komen de cystes voor als gaten met daarin een dikke kleverige vloeistof en het verraderlijke hierbij is dat deze vloeistof het gewricht tijdelijk kan smeren en het lijkt of de minder bezwaarlijk is geworden voor de patient. Terwijl de patient misschien teruggaat naar zijn normale werkzaamheden en activiteiten denkend dat de heup is verbeterd is de heup juist op weg om in hoog tempo kapot te gaan. Als de problemen uiteindelijk toch weer snel beginnen toe te nemen en een nieuwe röntgenfoto wordt genomen kunnen de cystes veel zijn toegenomen in grootte, diepte en aantal. In sommige gevallen worden er grote verschillen gezien in een paar enkele maanden ne helaas met drastische gevolgen voor de patient en negatief antwoord op de vraag over kandidatuur voor hip resurfacing.

Als cystes worden ontdekt kunnen die zowel in de heupkop als de bekkenschaal voorkomen.

Betekenis van cystes bij hip resurfacingcystor

Omdat de nieuwe ‘cap’ van een hip resurfacing op de heupkop komt moet er voldoende goed bot in de kop zijn voor een goede verbinding. Er mogen dus niet teveel of te grote cystes in de kop voorkomen. Nu gebruikt men in de meeste gevallen beencement voor de verbinding tussen de ‘cap’ en de kop, maar het is niet de bedoeling dat de laag cement het eigen bot van de patient wat is verloren vervangt. Soms kan een orthopeed een z.g.n. “bone graft” toepassen om het gat wat een cyste heeft gemaakt op te vullen maar ideaal is dit niet, maar wel beter dan vullen met cement. Dus met andere woorden: alles moet in het werk gesteld worden om te voorkomen dat cystes to groot worden of teveel. Een link naar een artikel van Dr. T. Gross wat o.a. cystes en bone grafting opneemt.

Helaas hebben 99,9% van alle Zweedse en Nederlandse orthopeden een instelling die inhoudt dat ze alleen maar conventionele heupprotheses overwegen als de tijd voor een prothese aanbreekt. Deze instelling betekent tevens dat men zich eigenlijk niet bekommert over de conditie waarin de heupkop zich bevindt zoals een hip resurfacing specialist wel en al van het eerste begin zou doen als een patient heupproblemen krijgt. Bij deze orthopeden zou de heupkop toch verdwijnen als hij de beenhals afzaagd voor de plaatsing van de bij de konventionele prothese behorende schacht. Als de heupkop op dat moment rottig is van de cystes doet hem/haar helemaal niets omdat de beenhals kompleet met kop toch wordt weggegooid. Op de eerste foto is een cyste in de heupkop te zien, op de tweede foto een cyste in de bekkenschaal. Door te ontkennen dat de hip resurfacing methode bestaat of hoerover geen informatie te geven vermijden de orthopenden ook bezwaarlijke gesprekken en de voor hen lastige vragen omdat men meestal niet eens volledig op de hoogte is van alle facetten. Om die reden heb ik zo veel brieven gehad van mensen met ver beschadigde heupgewrichten die in principe graag een kandidaat hadden willen zijn voor hip resurfacing maar al die jaren geen greintje informatie hadden gekregen over het hip resurfacing alternatief van hun orthopeed. Sommigen konden gelukkig toch nog net een resurfacing krijgen maar helaas ook heel aantal niet langer.

Wat gebeurt er als er teveel of te grote cystes zijn?cystor i ledkulan

Als er meerdere cystes in de heupkop voorkomen wordt u mogelijk niet langer als een goede kandidaat voor een normale hip resurfacing gezien (met een BHR bijvoorbeeld). MAAR gelukkig is er een nieuwer type prothese bij gekomen sinds 5 jaar geleden doe vaak kan worden ingezet in plaats van een hip resurfacing, hij is BMHR genoemd van “Birmingham Mid-Head Resection”. Onder Hip Resurfacing op mijn website kunt u alle bovenstaande prothesen zien. (BHR en BMHR hebben vergelijkbare voordelen over de konventionele prothesen).

Bone grafting cystes

Het kan interessant zijn om het volgende artikel van Dr. T. Gross te lezen, hij is een andere orthopeed die goede resultaten heeft met hip resurfacing. Hij helpt patienten met cystes in de heupkop door een “bone graft” toe te passen, m.a.w. door het onstane gat of de gaten die de door de cystes zijn onststaan te vullen met bot wat onder dezelfde operatie is weggenomen gedurende het op maat frezen van de bekkenschaal. De resultaten die hij met bone grafting van de cystes boekt zijn heel goed, zie: Cystes en bone grafting

Conclusie van iemand die sinds 2007 een hip resurfacing heeft:

Als u hoopt om kandidaat te zijn voor een hip resurfacing en het röntgenonderzoek aantoont dat er cystes in de heup zijn moet u eigenlijk de kontrole overnemen. Verzeker uzelf in ieder geval dat de de toestand van de cystes niet ongekontroleerd blijft, röntgenkontroles  met intervallen van 12-, 6- of soms zelfs maar 3-maanden kunnen nodig zijn om te ontdekken wat de snelheid is waarmee de cystes zich vergroten of vermeerderen in uw specifieke geval en juist te kunnen reageren. U bent natuurlijk welkom om contact met mij op te nemen, eventueel samen met wat van uw digitale röntgenfoto’s. Daarmee kan dan snel om een beoordeling worden gevraagd van de orthopeden in mijn netwerk (die natuurlijk allemaal hip resurfacing specialisten zijn). Dit is allemaal kostenloos en zonder dat u zich tot iets verbindt.