Osteoporose

Osteoporose en hoe het uw eventuele kandidatuur voor hip resurfacing beïnvloed

De woorden osteopenie, botontkalking en osteoporose zeggen alle drie iets over de heersende botdichtheid of botdensiteit in het skelet. DEXA-scanVerminderde botdichtheid hoeft helemaal niet in de weg te staan voor de succesvolle toepassing van een hip resurfacing prothese. Daarentegen moet elke situatie individueel worden beoordeeld door een echte hip resurfacing specialist voor de juiste indicatie. Osteoporose is wel een zwaarder wegend punt bij hip resurfacing dan bij de plaatsing van een konventionele heupprothese, omdat bij hip resurfacing de beenhals wordt behouden maar wel sterk genoeg moet zijn voor zijn opgave. Daarom is het van belang dat de orthopeed/specialist uw volledige gegevens krijgt. Behalve de resultaten van een beendichtheidstest (DEXA-scan) moet er worden gecontroleerd of uw probleem verband houdt met medicijn gebruik, of u heeft gerookt, problemen heeft gehad met drugs, een eetstoornis, of dat osteoporose in de familie voorkomt. Er zijn ook banen waar het blootstellen aan bepaalde chemicalien of straling het skelet kunnen beïnvloeden. De lijst die volgt toont verschillende punten die meetellen als risico voor osteoporose. benskörhet-1

Wanneer is er sprake van osteoporose?

Osteoporose kan worden vastgesteld met een zogenaamde DEXA-scan, de afkorting staat voor Dual Energy X-ray Absorptiometry en wordt gedaan met een scanner die een lage dosis röntgen gebruikt, in sterkte ongeveer een tiende deel van een borst-röntgen opname. De scanner passeert over het lichaam gedurende ongeveer 10-15 minuten. Bij osteoporose is de zogenaamde T-score waarde die de scanner vaststeld -2.5 of lager, bij osteopenie ligt hij tussen -1 en -2.5, bij -1 en hoger heeft u een normale botdichtheid of densiteit. Er zijn voedingssupplementen, medicijnen en andere behandelingen die de botdichtheid kunnen verhogen, eventueel kan uw orthopeed zo’n behandeling adviseren voor of na de heupoperatie. Overgewicht en osteoporose zijn geen goede combinatie als u hoopt een kandidaat te zijn voor de hip resurfacing methode, beide zou u eerst moeten verbeteren als daar tijd voor is.

Benskörhet behandling

U wordt in ieder geval niet per definitie afgeschreven als kandidaat voor de hip resurfacing methode maar het uiteindelijke antwoord daarop moet worden gegeven door een echte hip resurfacing specialist, dus niet een algemene orthopeed, ik kan u bij behoefte namen geven van een aantal. In meer twijfelachtige situaties waarin de botdichtheid niet genoeg kan worden verhoogd met een behandeling of aangepast eetpatron kunt u mogelijk passeren als kandidaat voor een zogenaamde BMHR-prothese, een nieuwer type prothese die verwant is aan de BHR-prothese. Er zijn maar een handje vol hip resurfacing specialisten die de BMHR-prothese kunnen en mogen gebruiken, bij behoefte kan ik u een specialist aanraden.

Als uw osteoporose niet eerder is ontdekt of getest zijn er een aantal welbekende zaken die kunnen duiden op osteoporose in een meer ontwikkeld stadium, zoals:

  • Een vermindering in lichaamslengte (door het inzakken/samendrukken van de rugwervels)
  • Rugpijn
  • Botbreuken, zoals o.a. van de beenhals of andere ledematen

Voor meer informatie over osteoporose zie: Osteoporosdokter

Hier kan Dr. Thomas Gross artikel over osteoporose worden gevonden

Een Canadese checklist die mogelijk kan helpen.

Osteoporose wordt opgenomen op Doktorn.com

benskörhet

benskörhet-2
vänster: normal höger: osteoporos