Protrusio acetabuli (nl)

Protrusio acetabuli

Bij de heupafwijking “protrusio” of “protrusio acetabuli” is bekkenschaal samen met de heupkop diep in het bekken gezakt en kan uiteindelijk zelfs in de buikholte terechtkomen “protrude”. Ondertussen passeerde de mediale wand (bodem van de bekkenschaal) en de heupkop ook de zogenaamde ilioischiale lijn die zich op de foto achter de oranje lijn bevindt.protrusio acetabuli NL ”Protrusio” of voluit “protrusio acetabuli” en in het Engels soms ook “acetabular protrusion” en “Otto disease” en “arthrokatadysis of the hip” genoemd kan een gevolg zijn van trauma maar meestal is er een achterliggende ziekte zoals reumatoïde artritis (=RA), ankylosing spondylitis (=spondylitis ankylopoetica), Ricketts (=Rachitis of Engelse ziekte), Paget’s disease (=Botziekte van Paget of ziekte van Paget), Osteogenesis imperfecta (=OI), een vorm van infectie, een metabolische oorzaak of een combinatie van hiervan. Er is in onderzoek ook een genetisch link in DNA gevonden voor deze afwijking.

De volgende afbeelding van een Amerikaanse bron (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2866912/) toont het heupgewricht in verschillende stadia met: (A)- een normaal heupgewricht en normale dekking van de bekkenschaal over de heupkop. (B)- de afwijking “coxa profunda” waarbij het center of draaipunt van het gewricht duidelijk naar binnen is verplaatst. (C)- de protrusio acetabuli situatie met de heupkop nog dieper en de rand van de bekkenschaal die in sommige situaties naar binnen buigt (bij de pijl).heup stadia

Hier is een PDF bestand (in het Engels) met informatie verzameld over de protrusio afwijking over de periode 1824-2006: The aetiology of protrusio acetabuli

Als de “coxa profunda” of “protrusio acetabuli” afwijkingen in de heup betekenen dat bijvoorbeeld een standaard hip resurfacing zoals een BHR niet langer geschikt is dan kan mogelijk de nieuwere BMHR* prothese een oplossing zijn. Het is sowieso zeer waarschijnlijk (en ongezien het feit of een traditionele heupprothese of een hip resurfacing prothese wordt toegepast) dat ook een “bonegraft” nodig zal zijn voor het herstel van het botweefsel achter de nieuwe bekkenschaal die wordt geplaatst. Omdat het center of rotatiecentrum van de heupkop te diep in het bekken ligt bij coxa profunda en protrusio acetabuli kan de orthopeed er voor kiezen om de nieuwe bekkenschaal op te tillen (naar buiten te brengen) met behulp van de bonegraft en daarmee een gecorrigeerd center of rotatiecentrum te creëren.

Mensen die een hip resurfacing prothese willen hebben zoals bijvoorbeeld een BHR, BMHR* of ander fabricaat moeten hiervoor altijd een hoog gespecialiseerde hip resurfacing specialist in de hand nemen; laat u niet misleiden door misschien zelfs een goede indruk van een orthopeed maar die zich helemaal niet op hip resurfacing heeft gespecialiseerd, ongeacht het heupprobleem dat u heeft.
Bij een heupafwijking zoals protrusio acetabuli is het bovenstaande punt van nog veel meer belang om dat dit een meer complexe ingreep is dan bij een normale heup.

*Helaas wordt de BMHR prothese sinds het eerste schrijven van dit artikel niet langer meer geproduceerd, ondanks het grote succes van deze prothese.