Sportprothese

Sportprothese?idrottsprotes

Neen, ik zou de BHR-prothese die ik sinds 2007 heb (zie voorbeeldfoto hierboven) niet willen bestempelen als een sportprothese, maar het feit blijft dat hij mij werkelijk alles heeft mogelijk gemaakt wat ik me maar kon wensen in de vorm van activiteiten, sport en bewegingen, zonder enige begrenzing en dat is vandaag nog net zo.

Het klopt in ieder geval helemaal dat juist sportlieden na heupproblemen ongelimiteerd konden voortzetten met hun sporten en carriere dankzij een hip resurfacing prothese van enige fabricaat. Dat sommigen daarom de prothese doopten tot sportprothese is heel begrijpelijk, maar zou de valse gedachte kunnen wekken dat de prothese speciaal voor sportlieden is ontwikkeld en alleen door hen gebruikt en dat is niet zo!

Een hip resurfacing prothese is in principe bedoelt voor jongere of anders actieve mensen met serieuze heupproblemen die duidelijk een heupoperatie nodig hebben maar veel te vroeg zijn voor een traditionele of conventionele heupprothese (THR) die hen zou belemmeren in hun activiteiten en begrenzingen zou geven in hun werk. Zo’n prothese zou zeker het einde betekenen van semi- en professionele sportbedrijving. Een hip resurfacing daarentegen laat dit alles in grote mate toe. Behalve binnen sporten (wielrennen, gewichtheffen, judo, vechtsporten, tennis enz.) is hip resurfacing ook populair onder brandweerlieden en andere personen met een fysiek belastende baan.

Ik heb op dit moment geen extra zware baan maar ontwijk nooit zwaar tillen en gedraag mij verder precies zoals ik ook deed lang voordat ik problemen met mijn heup begon te krijgen. In mijn geval includeert dit klimmen in hoge bomen bij mij thuis, werken op het van ons huis, werken in de tuin, neerhalen en slepen van bomen, joggen in het bos, soms fietsen naar m’n werk (54km p. dag)..werkelijk alles zonder ook maar ergens een stapje terug te nemen. Het leven kan mooi zijn, ook na een heupoperatie! Als men daarbovenop beslag heeft weten te leggen op een hip resurfacing prothese hoeft men niet terug te kijken maar gewoon verder te leven! Maar…..het is van levensbelang dat de bepaling over uw eventuele kandidatuur voor een hip resurfacing overlaat aan niets minder dan een echte specialist op dit gebied (hip resurfacing), zeker niet zomaar een orthopeed die heupoperaties doet!

Maar terug naar het onderwerp, rechts een foto metidrottsprotes-2

een sportprothese die de naam werkelijk verdient —>

Een interessante link als oogopener voor sommigen, hier worden verschillende prothesen getoont: Verschillende modellen/typen