Heuppatient

Heuppatient

Een heuppatient zal een aantal belangrijke beslissingen moeten nemen die mede bepalen hoe de rest van het leven eruit zal zien. Orthopeden vertellen zelden alles wat we eigenlijk direct vanaf het begin zouden moeten weten.

Wij heuppatienten worden niet zo makkelijk beschreven, bewhalve dat we allemaal een heupprobleem van enige vorm hebben. Als men geen aangeboren heupziekte of afwijking had ….of men gewoonweg geen idee had van een heersende heupafwijking kan het beginnen met hele vage en wisselende problemen die helemaal geen direct verband lijken te hebben met de heup, zoals ondermeer: pijnen die naar een knie of de onderrug trekken – pijn in de lies die komt en gaat – pijnen in de trochanter knobbel aan de buitenkant van het dijbeen – een stijve heup na activiteiten, een gevoel van vermoeidheid in de heup tegen het eind van de dag en nog veel meer. höftpatient-2

Een van de meest voorkomende oorzaken van heupproblemen en één van de volksziektes vand deze tijd is artrose en het verlies van kraakbeen in het heupgewricht. Bij voortijdig verlies van kraakbeen kan er een genetische oorzaak zijn of een andere onderliggende heupafwijking die onder lange tijd een verkeerde belasting, wrijving en slijtage in de heup veroorzaakt. Sporten en activiteiten met hoge belasting of wrijving in de heup kunnen de slijtage of zelfs losscheuren van het kraakbeen veroorzaken. Kraakbeen krijgt men maar één keer in het leven en hersteld zichzelf niet zoals ander weefsel, dus moeten we niet vergeten om het kraakbeen te beschermen tegen te hoge belasting.

Het kraakbeen (vergelijk met een spons) is normaal gesproken doordrengd met de synoviale vloeistof voor de voeding, smering en dus vermindering van de wrijving en slijtage. Daarom is het van belang voor iedereen (en niet alleen heuppatienten) dat we voldoende vocht binnenkrijgen zodat ook onze gewrichten altijd voldoende synoviale vloeistof krijgen. De synoviale vloeistof heeft een aantal ongebruikelijke en unieke eigenschappen betreffende viscositeit en de druk waaraan het wordt blootgesteld…het kan interessant zijn om meer hierover te lezen!

Höftpatient JimRoxburgh
Jim Roxburgh är en höftpatient med två BHR proteser och kan göra det här!

Voor een heuppatient kan het lijken of we niet helemaal serieus worden genomen. Helaas kan ik bevestigen dat dit werkleijk het geval was in veel van de gevallen waarbij ik betrokken ben geweest. Als de pijnen verder toenemen en er duidelijke begrenzingen optreden in het dagelijkse leven, ons werk en vrijetijd zal waarschijnlijk ook het gebruik van pijnstillers toenemen en helaas misschien zelfs herhaalde injecties met Cortisone worden gegeven, dit allemaal om het leven wat dragelijker te maken. Maar helaas betekenen een aantal pijnstillers en zeker Cortisone een verdere verslechtering voor het skelet, terwijl we de heup als belangrijk onderdeel van het skelet juist extra zouden moeten versterken! Onze orthopeden lijken eerder het gebruik van pijnstillers ook te stimuleren, met wellicht wat inkomsten van de uitgeschreven recepten in plaats van op tijd in te grijpen en een prothese zoals de hip resurfacing te adviseren. Dus: accepteer uw situatie niet langer als de problemen alleen maar toenemen en u merkt u vreemde en foutieve antwoorden krijgt van uw dokter zoals:

– “U bent te jong voor een heupprothese”  – “U bent een vrouw en kan daarom geen hip resurfacing krijgen” – “U bent te oud” – “U heeft osteoporose” – “U bent geen kandidaat voor hip resurfacing en kan alleen maar een traditionele heupprothese krijgen”… en nog veel meer vage antwoorden.

Héél soms zijn er werkelijke redenen waarom iemand niet geschikt is voor hip resurfacing zoals met een BHR-prothese maar deze beslissing mag u nooit accepteren van een gewone orthopeed, met andere woorden een orthopeed die zelf niet minstens honderd keer of meer hip resurfacing toegepast en dus ook niet weet waarover hij praat! Amerikaans onderzoek over dit onderwerp heeft aangetoond dat er een duidelijke leertijd bestaat alvorens een orthopeed patienten juist kan beoordelen als kandidaat voor hip resurfacing en alvorens hij de operatie ook vlekkeloos beheerst. Een werkelijke hip resurfacing specialist is nodig voor uw beoordeling en operatie, zie: “learning curve“.

Ik help u graag om vast te laten stellen of hip resurfacing in uw situatie kan worden toegepast. MAAR, ook hier eindigt het zeker niet als u eventueel niet zou passeren als goede kandidaat voor een hip resurfacing. Onze hip resurfacing specialisten gebruiken namelijk in die gevallen een heupprothese met een grote en anatomisch korrekte kop van keramiek en ook een heupkom met keramiek. Deze prothese wordt vreemd genoeg niet toegepast in andere ziekenhuizen waar het technische inzicht lijkt te missen dat de maat van de eigen zieke heupkop zo ver als mogelijk moet worden benaderd ook met de kop van de prothese. Keramische koppen (en bijbehorende schalen) zijn leverbaar in vele maten tot en met 48mm.