Gouden Regels

Gouden Regels

De vooravond van een heupoperatie zou iedere patient zich bewust moeten zijn van het volgende:Golden Rules

*Als een heupoperatie niet langer is te vermijden moet die ook zo snel mogelijk gebeuren in plaats van zo laat mogelijk zoals men orthopeden en huisartsen zo vaak hoort zeggen.

Met behulp van deze foto: prothesen kunt u zien wat er wordt bedoeld en hoe de methodes kunnen worden vergeleken. Niemand hoeft z’n leven onder vele jaren ten gronde zien gaan!

Vergeet niet dat een hip resurfacing prothese een minimale hoeveelheid gezond en sterk bot nodig heeft, als de heupkop te ver is versleten, verzwakt en met veel grote cystes fungeert het niet langer.

*Neem uw besluit nooit meteen na het treffen en raadplegen van de eerste beste en bovenal maar na één orthopeed. Eis zekerheid door een aantal gespecialiseerde hip resurfacing specialisten om hun opinie te vragen en met elkaar te vergelijken. Het oordeel van een orthopeed die zelf geen grote ervaring heeft met hip resurfacing is daarom van weinig waarde.
Bij behoefte kunt u contact met mij opnemen voor advies en hulp hierbij.

*Uw leeftijd of geslacht mag niet worden gebruikt als bepalende factor waar het de geschiktheid voor hip resurfacing betreft.

Alleen het totale pakket van al uw specifieke en unieke factoren samen kunnen uitwijzen of een hip resurfacing prothese geschikt wordt geacht in uw situatie, eventueel kan er meer onderzoek nodig zijn zoals bijvoorbeeld met behulp van een DEXA-scan, MRI of CT-Scan.

*Geef uzelf  een eerlijke kans om meer te leren over de hip resurfacing methode; neem ook graag deel in een forum of discussiegroep waarin dit onderwerp wordt behandeld.

Op Internet en speciaal in het Engels is veel te vinden. Onze eigen groepen zijn hier te vinden: Nordens Hippies     Heupen-Ned

*Een hip resurfacing behoort u alleen te krijgen van een echte specialist in deze methode die hem al minstens honderden keren met succes heeft toegepast en hem ook nu nog dagelijks toepast. De ervaring en bekwaamheid zijn bepalend voor het succes.
Internationaal onderzoek toont aan dat iedere orthopeed die met deze methode begint een duidelijke leerperiode doormaakt waarin ook een aantal fouten worden gemaakt. Dit ontwijkt u met een specialist die de benodigde erfaring en bekwaamheid al in huis heeft.

*De orthopeed zou u tevoren moeten garanderen dat het met de grootst mogelijke waarschijnlijkheid een hip resurfacing prothese wordt die u krijgt.
Als er in het begin al twijfel bestaat doet u er best aan om de operatie af te boeken en eerst een aantal ”second opinions” af te wachten,  eventueel met mijn hulp. De kans is anders groot dat u misschien onterecht een traditionele heupprothese krijgt.

*Helaas is de hip resurfacing niet de passende prothese voor alle mensen, maar deze conclusie moet u niet accepteren van een orthopeed die de methode zelf niet toepast of er niet veel ervaring mee heeft!

Neem aub contact met mij op voor hulp. Patienten in de bovengenoemde situatie kunnen hele goede kandidaten zijn voor de nieuwere BMHR prothese! Opnieuw is hierbij de opinie vereist van een aantal echte hip resurfacing specialisten die tevens gebruik maken van de BHR en BMHR prothesen. Zie ook het volgende PDF bestand in het Duits dat de verschillen aangeeft tussen BHR en BMHR: BHR/BMHR

*Uw operatie is het zeker waard om daarvoor de allerbeste orthopeed uit te kiezen; degene die u misschien lekker dichtbij hebt gevonden kan een hele slechte keuze blijken in de toekomst.

Begrens uzelf daarom niet tot een orthopeed in uw eigen stad, provincie of land als de beste orthopeed daar niet is. Alleen de allerhoogste garantie op goed resultaat zou moeten gelden.

*Probeer uw conditie en gezondheid zo hoog mogelijk te houden aals het maar kan onder de heersende omstandigheden.

Het constant blijven zitten verhoogd uw gewicht en zorgt ervoor dat de spiermassa en sterkte afnemen en als het om een langere tijd gaat kan zelfs de kwaliteit van de ledematen en gewrichten verminderen. Als gevolg hiervan kan de revalidatie na een latere heupoperatie pijnlijker verlopen en meer tijd in beslag nemen dan nodig eigenlijk was.

*Wees u ervan bewust dat er ongeveer 15 verschillende hip resurfacing prothesen bestaan, maar ze hebben niet allemaal even goede cijfers.

Op Internet (inclusief mijn website) kunt u lezen wat andere patienten en orthopeden hebben geschreven over de specifieke prothese die uw orthopeed denkt te gaan gebruiken. Bij twijfel daarover en weigering van uw orthopeed om een andere toe te passen met betere resultaten of wanneer hij de benodigde ervaring mist doet u er goed aan om te overwegen om een andere orthopeed te kiezen die wel een prothse met lange en goede track record.

*Voorkom dat u te grote hoeveelheden pijnstillers gebruikt onder langere tijd, dit geldt ook voor herhaaldelijke injecties met cortisone.

Sommige stoffen kunnen het skelet negatief beinvloeden terwijl onder de gegeven omstandigheden het skelet juist zoveel mogelijk zou moeten worden beschermd. Probeer liever of bijvoorbeeld glucosamine kan bijdragen tot een vermindering van pijn en andere klachten. Glucosamine wordt in verschillende vormen verkocht, test aub welke vorm u het beste resultaat geeft. Zo is er ook glukosamine met daarin chondroitine wat ook positief effect kan geven. Vermijdt onder bepaalde omstandigheden glucosamine dat ook MSM bevat, zie iets verder hieronder waarvoor.

*Gedurende de weken voor en de maanden na de heupoperatie zou de conditie in uw mond zo goed moeten zijn dat er geen ingrepen nodig zullen zijn.

Tandverzorging, bijvoorbeeld gebitsreiniging dat bloeden met zich meebrengt zou het liefst lang voor de operatie moeten zijn gebeurd. Als er eventueel toch een ingreep door de tandarts nodig is in de weken vòòr of maanden na de operatie dan alleen na eerst een profylactische behandeling met een antibioticum te hebben toegepast. Vraag uw behandelende orthopeed ook om advies hierin en hij zal sowieso ook willen worden ingelicht. Bacteriën van de mond kunnen geniepig zijn en heel moeilijk te bestrijden als ze via bloedcirculatie in de pas geopereerde heup terechtkomen.

*Gedurende de weken voor de operatie mag er geen glucosamine met MSM worden gebruikt en als pijnstillers worden gebruikt laat dit uw orthopeed dan weten, vraag hem zonodig om advies!

MSM en bepaalde pijnstillers verdunnen het bloed zoveel dat er bloedingen ontstaan die het werk onder de heupoperatie bemoeilijken. Bepaalde medicijnen (zowel de receptvrije als via recept) kunnen op hun beurt de narcose en medicijnen die u nodig heeft gedurende de operatie versterken of verzwakken!

Ron van Mierlo 2015-05-27